Prepočet kcal. a sacharidové tabuľky
PREPOČET KILOKALÓRIÍ
- 100 kcal = 100%
- 50 kcal = 50% : 4 = 12,5 : 10 = 1,25 Sj to je Sacharidových jednotiek
- 100 kcal : 80 = 1,25 Sj
-
Príklad:
- 544 kcal = 100%
- 272 kcal = 50% : 4 = 68 : 10 = 6,8 Sj
- 544 kcal = 6,8 Sj
-
Prepočet kilokalórií na kilojouly
100 kcal = 418,7 kJ
Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.
(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)
HROZNOVÝ CUKOR (GLUKOPUR) | 1 PL | 10 g |
---|---|---|
KRYŠTÁLOVÝ CUKOR | 1 PL | 10 g |
KOCKOVÝ CUKOR | 3 kocky | 10 g |
MED | 1 PL lyžica | 13g |
COCA COLA | 1/2 pohára | 100 ml |
OVOCNÝ NÁPOJ SLADENÝ CUKROM | 1/2 pohára | 100 ml |
Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ
Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).
CHLIEB BIELY | 1/2 krajca | 20 g |
---|---|---|
CHLIEB ČIERNY | 1/2 krajca | 20 g |
CHLIEB S ĽANOVÝMI SEMIENKAMI | 1/2 krajca | 25 g |
CHLIEB GRAHAMOVÝ | 1/2 krajca | 25 g |
ROŽOK BIELY | 1/3 (50-gramového) | 15 až 20 g |
ROŽOK GRAHAM | 1/3 (50-gramového) | |
VIANOČKA | 1/2 krajca | 15 až 20 g |
SUCHÁR | 1 ks | 15 g |
MÚKA - PŠENIČNÁ, RAŽNÁ KUKURIČNÁ | 1 PL | 15 g |
OVSENÉ VLOŽKY | 2 PL | 20 g |
RYŽA SUROVÁ | 1 PL lyžica | 15 g |
RYŽA VARENÁ | 2 PL | 45 g |
KNEDĽA VARENÁ | 1/2 krajca | 25 g |
CESTOVNINA SUROVÁ | 1 PL | 15 g |
CESTOVINA VARENÁ | 2 PL | 45 g |
PUDINGOVÝ PRÁŠOK | 1 PL | 15 g |
Ovocie (1 SJ)
(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)
ANANÁS | 1 koliesko | 140 g * |
---|---|---|
BANÁN | 1/2 ks | 70 g * |
BROSKYNE | 1 ks | 120 g * |
RÍBEZLE | 7 PL | 140 g |
ČEREŠNE | 1 kompótová miska | 90 g * |
ČERNICE | 8 PL | 140 g |
ČUČORIEDKY | 7 PL | 140 g |
EGREŠ | 6 ks | 120 g |
POMARANČ | 1 ks | 150 g * |
GRAPEFRUIT | 1/2 ks | 170 g * |
HROZNO | 1 malý strapec | 70 g * |
HRUŠKA | 1 malá | 90 g * |
JABLKO | 1 malé | 90 g * |
KIWI | 1 väčšie | 110 g |
MAILINY | 7 PL | 150 g |
MANDARINKY | 2 menšie | 150 g * |
JAHODY | 10 ks | 160 g |
MARHULE | 2 až 3 ks | 110 g * |
SLIVKY | 4 ks | 90 g * |
MELÓN ČERVENÝ | 2 až 3 krajce | 270 g * |
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ
ZEMIAKY VARENÉ | 2 PL | 65 g |
---|---|---|
ZEMIAKOVÉ HRANOLČEKY | 15 ks | 35 g |
ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
ZEMIAKOVÁ KNEDĽA | 1/2 krajca | 45 g |
FAZUĽA VARENÁ | 3 PL | 80 g |
HRACH VARENÝ | 3 PL | 80 g |
HRÁŠOK STERILIZOVANÝ | 7 PL | 120 g |
KUKURIČNÉ ZRNO VARENÉ | 3 PL | 65 g |
MRKVA SUROVÁ | 2 malé alebo 1 väčšia | 80 g |
Bielkovinové potraviny
Do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve):
MLIEKO | 1 pohár | 200 ml |
---|---|---|
JOGURT BIELY | 1 pohár | 200 ml |
Acidofilné mlieko | 1,5 pohára | 300 ml |
Jedlá
Jedna porcia
KURACÍ VÝVAR S REZANCAMI (CESTOVINA 1 SJ) | 250 ml | 1 SJ |
---|---|---|
ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA SLADKÁ (ZÁTREPKA 1 SJ, ŠOŠOVICA 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
GULÁŠOVÁ POLIEVKA (ZEMIAKY 50 G = 1 SJ + ZÁTREPKA 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
BRAVČOVÉ MÄSO NA PAPRIKE, CESTOVINA (OMÁČKA 1 SJ + CESTOVINA 140 G 4 SJ) | cestoviny 140 g | 5 SJ |
FRANCÚZSKE ZEMIAKY | 250 g | 5 SJ |
KRÁLIK NA ZELENINE, SLOVENSKÁ RYŽA | slovenská ryža 100 g | 3 SJ |
LEČO S CHLEBOM | chlieb 50 g | 2 SJ |
PEČENÉ KURA S RYŽOU | ryža 100 g | 2 SJ |
PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI | zemiaky 150 g | 3 SJ |
PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI | zemiaky 150 g | 3 SJ |
PLNENÁ PAPRIKA, ZEMIAKY (RYŽA + ŠŤAVA 2 SJ + ZEMIAKY 3 SJ) | 150 g | 5 SJ |
RIZOTO S BRAVČOVÝM MÄSOM A SYROM | ryža 130 g | 3 SJ |
VYPRÁŽANÝ KAPOR SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM (STRÚHANKA 30 G, ZEMIAKOVÝ ŠALÁT 150 G) | 150 g | 5 SJ |
ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ ÚDENÝM MÄSOM A DUSENOU KAPUSTOU | zemiaková knedľa 300 g | 5 SJ |