OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Prepočet kcal. a sacharidové tabuľky

PREPOČET KILOKALÓRIÍ

 

  1. 100 kcal = 100%
  2.   50 kcal = 50% : 4 = 12,5 : 10 = 1,25 Sj to je Sacharidových jednotiek
  3. 100 kcal : 80 = 1,25 Sj
  4. Príklad:
    • 544 kcal = 100%
    • 272 kcal = 50% : 4 = 68 : 10 = 6,8 Sj
    • 544 kcal = 6,8  Sj
  5. Prepočet kilokalórií na kilojouly
    100 kcal = 418,7 kJ

Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.

(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)

HROZNOVÝ CUKOR (GLUKOPUR) 1 PL 10 g
KRYŠTÁLOVÝ CUKOR 1 PL 10 g
KOCKOVÝ CUKOR 3 kocky 10 g
MED 1 PL lyžica 13g
COCA COLA 1/2 pohára 100 ml
OVOCNÝ NÁPOJ SLADENÝ CUKROM 1/2 pohára 100 ml

Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ

Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).

CHLIEB BIELY 1/2 krajca 20 g
CHLIEB ČIERNY 1/2 krajca 20 g
CHLIEB S ĽANOVÝMI SEMIENKAMI 1/2 krajca 25 g
CHLIEB GRAHAMOVÝ 1/2 krajca 25 g
ROŽOK BIELY 1/3 (50-gramového) 15 až 20 g
ROŽOK GRAHAM 1/3 (50-gramového)  
VIANOČKA 1/2 krajca 15 až 20 g
SUCHÁR 1 ks 15 g
MÚKA - PŠENIČNÁ, RAŽNÁ KUKURIČNÁ 1 PL 15 g
OVSENÉ VLOŽKY 2 PL 20 g
RYŽA SUROVÁ 1 PL lyžica 15 g
RYŽA VARENÁ 2 PL 45 g
KNEDĽA VARENÁ 1/2 krajca 25 g
CESTOVNINA SUROVÁ 1 PL 15 g
CESTOVINA VARENÁ 2 PL 45 g
PUDINGOVÝ PRÁŠOK 1 PL 15 g

Ovocie (1 SJ)

(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)

ANANÁS 1 koliesko 140 g *
BANÁN 1/2 ks 70 g *
BROSKYNE 1 ks 120 g *
RÍBEZLE 7 PL 140 g
ČEREŠNE 1 kompótová miska 90 g *
ČERNICE 8 PL 140 g
ČUČORIEDKY 7 PL 140 g
EGREŠ 6 ks 120 g
POMARANČ 1 ks 150 g *
GRAPEFRUIT 1/2 ks 170 g *
HROZNO 1 malý strapec 70 g *
HRUŠKA 1 malá 90 g *
JABLKO 1 malé 90 g *
KIWI 1 väčšie 110 g
MAILINY 7 PL 150 g
MANDARINKY 2 menšie 150 g *
JAHODY 10 ks 160 g
MARHULE 2 až 3 ks 110 g *
SLIVKY 4 ks 90 g *
MELÓN ČERVENÝ 2 až 3 krajce 270 g *

Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ

ZEMIAKY VARENÉ 2 PL 65 g
ZEMIAKOVÉ HRANOLČEKY 15 ks 35 g
ZEMIAKOVÁ KAŠA 2 PL 75 g
ZEMIAKOVÁ KAŠA 2 PL 75 g
ZEMIAKOVÁ KAŠA 2 PL 75 g
ZEMIAKOVÁ KNEDĽA 1/2 krajca 45 g
FAZUĽA VARENÁ 3 PL 80 g
HRACH VARENÝ 3 PL 80 g
HRÁŠOK STERILIZOVANÝ 7 PL 120 g
KUKURIČNÉ ZRNO VARENÉ 3 PL 65 g
MRKVA SUROVÁ 2 malé alebo 1 väčšia 80 g

Bielkovinové potraviny

Do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve):

MLIEKO 1 pohár 200 ml
JOGURT BIELY 1 pohár 200 ml
Acidofilné mlieko 1,5 pohára 300 ml

Jedlá

Jedna porcia

KURACÍ VÝVAR S REZANCAMI (CESTOVINA 1 SJ) 250 ml 1 SJ
ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA SLADKÁ (ZÁTREPKA 1 SJ, ŠOŠOVICA 1 SJ) 250 ml 2 SJ
GULÁŠOVÁ POLIEVKA (ZEMIAKY 50 G = 1 SJ + ZÁTREPKA 1 SJ) 250 ml 2 SJ
BRAVČOVÉ MÄSO NA PAPRIKE, CESTOVINA (OMÁČKA 1 SJ + CESTOVINA 140 G 4 SJ) cestoviny 140 g 5 SJ
FRANCÚZSKE ZEMIAKY 250 g 5 SJ
KRÁLIK NA ZELENINE, SLOVENSKÁ RYŽA slovenská ryža 100 g 3 SJ
LEČO S CHLEBOM chlieb 50 g 2 SJ
PEČENÉ KURA S RYŽOU ryža 100 g 2 SJ
PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI zemiaky 150 g 3 SJ
PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI zemiaky 150 g 3 SJ
PLNENÁ PAPRIKA, ZEMIAKY (RYŽA + ŠŤAVA 2 SJ + ZEMIAKY 3 SJ) 150 g 5 SJ
RIZOTO S BRAVČOVÝM MÄSOM A SYROM ryža 130 g 3 SJ
VYPRÁŽANÝ KAPOR SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM (STRÚHANKA 30 G, ZEMIAKOVÝ ŠALÁT 150 G) 150 g 5 SJ
ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ ÚDENÝM MÄSOM A DUSENOU KAPUSTOU zemiaková knedľa 300 g 5 SJ